FAQS.
Preguntes freqüents

Com pots accedir als serveis de SOM SUPORT?

En primer lloc, necessitem que sol·licitis una cita prèvia. Pots fer-ho a través d’una trucada o omplint el formulari de contacte de la nostra web. Serà un plaer conèixer-te.

A qui està dirigit el servei de SOM SUPORT?
  • Persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies

Els serveis d’acompanyament i atenció en els àmbits personal, social, mèdic, jurídic i econòmic, a més del suport a l’exercici de la capacitat jurídica estan destinats a persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies.

També informem i orientem a famílies, professionals i als propis interessats sobre aspectes relacionats amb la figura de l’assistència i amb dubtes relacionats amb la provisió de suports.

Proporcionem també un servei anomenat de suport de futur que consisteix en un pas previ a l’exercici de suport a la capacitat jurídica. Treballem per crear un vincle de confiança entre l’entitat, la família i la persona que probablement requerirà un servei de suport més endavant.

  • Professionals i entitats

Oferim serveis d’assessorament a professionals i entitats en aquells aspectes relacionats amb l’àmbit de l’exercici a la capacitat jurídica.

Fins on arriben els serveis de SOM SUPORT com a entitat de suport?

SOM SUPORT només intervé com a figura de suport en l’exercici de la capacitat jurídica i d’acompanyament en els àmbits social, personal i financer, després de que s’hagi determinat el nomenament de l’assistència a una persona amb discapacitat intel·lectual, major d’edat i que resideixi a la Comarca del Vallès Occidental.

Els usuaris poden avaluar a l’entitat i als professionals que els hi donen suport?

Sí. A SOM SUPORT disposem d’enquestes de valoració i satisfacció perquè els usuaris puguin avaluar els professionals i exposar les seves inquietuds així com propostes i suggeriments de millora.

Com es pot certificar la discapacitat intel·lectual per tal de poder accedir als serveis de Som Suport?

Mitjançant la resolució de reconeixement de grau de discapacitat (certificat), aquest és el document administratiu que acredita la discapacitat. 

És requisit imprescindible tenir una discapacitat igual o superior al 33%.

Quin és el cost del servei de la Fundació pels seus usuaris i usuàries o les seves famílies?

Cap, aquest és un servei totalment gratuït. No suposa cap cost ni per a les persones a qui donem suport ni als seus familiars.

Les entitats de suport tenen pisos propis tutelats o recursos residencials?

No. El servei de suport a les persones és independent dels recursos residencials. Les Entitats de Suport s’encarreguen de cercar els serveis més adequats per a la persona, però no gestionen el servei.

Qui controla que les Entitats de Suport exerceixen de manera correcta la seva figura d’acompanyament?

La figura de suport està supervisada pel Jutjat que gestiona el procediment de la persona, a qui anualment rendeix comptes i informa de la situació d’aquesta.

Qui controla el correcte funcionament de les Entitats de Suport com SOM SUPORT?

L’organisme que regula i supervisa la tasca i funcionament de les Entitats de Suport és la Generalitat de Catalunya a través del seu Departament de Drets Socials.

Què succeeix amb els antics procediments judicials (tuteles, curateles, etc)?

La tutela, curatela i pàtria potestat prorrogada segueixen actives fins que el jutge dicta una nova resolució judicial que concreta l’assistència. Mentrestant, s’haurà d’actuar com si l’Entitat fossin els assistents.

Les persones “tutelades” poden negar-se a rebre el suport?

Sí. Qualsevol persona pot no estar d’acord en rebre el suport i per això podrà demanar una revisió de la mesura. Aquesta revisió es pot demanar en qualsevol moment.

Es pot obligar a les persones que reben suport a anar a un recurs?

A SOM SUPORT potenciem al màxim el grau d’autonomia, la vida independent i la plena inclusió de la persona en la comunitat. Sempre comptem amb la voluntat de la persona per escollir el seu lloc de residència. 

Sempre que sigui possible mantenir una qualitat de vida digne en el propi domicili, aquesta sol ser la millor opció. 

En cas que això no sigui possible cal buscar altres opcions, incloent els centres residencials de caire social o sanitari. Aquests sempre hauran de ser autoritzats pel Jutjat, assegurant la millor opció i tenint en compte la voluntat i preferències de la persona atesa.

Els usuaris o les seves famílies poden demanar un canvi de Fundació?

Sí. Tota revisió d’una mesura de suport pot demanar-se al Jutjat corresponent.

Es revisen les sentències i es citen de nou els usuaris?

Sí. Les mesures de suport no son permanents i es revisen d’ofici cada tres anys.

Tens dubtes o necessites més informació?

Posa’t en contacte amb nosaltres.

Truca’ns al 93 727 70 55 o escriu-nos a info@somsuport.cat